Voor je de zoektocht opstart, is het belangrijk dat je goed weet waar je in uitblinkt en waar je aan ergert. Door je kwaliteiten en tekorten goed te kennen maak je meer kans om een job uit te kiezen die op je lijf geschreven is. Je zal daarenboven een meer overtuigende sollicitatiebrief kunnen schrijven en op het gesprek je profiel kunnen spiegelen aan de noden van je nieuwe werkgever. Zelfkennis is begin van de wijsheid, je talenten kennen is het begin van een mooie carriere.
Kleine aanpassingen aan je cv kunnen een wereld van verschil maken. Als je de vacature goed doorgenomen hebt, zal het helpen om je ervaringen wat te hedformuleren in functie van de eisen van de nieuwe werkgever. Daarom is een goede voorbereiding voor je het cv verstuurt erg belangrijk. Ga maar lekker aan de gang op internet om zoveel mogelijk info te verzamelen over het bedrijf en de sector.
In je begeleidende brief laat je duidelijk zien dat je goed geïnformeerd bent over de vacature en het bedrijf. Je zet best een aantal van je kenmerken extra in de verf om aan te geven dat je profiel dicht aanleunt bij de openstaande job. Maak er geen al te uitgebreid essay van, beperk je tot de essentie. Zoniet riskeer je dat je brief en cv belanden op de hoop minder interessante kandidaten.
Soms denk je dat je meer kans maakt als je een rolletje speelt. Dat kan op korte termijn helpen, op lange termijn word je daardoor alleen maar ongelukkig. Daarom raden wij sterk aan om gewoon jezelf te zijn. Misschien ga je iets meer op je taal letten, meet je de kledij wat meer af, komr je er goed voor. In je doen en laten kan je best maar gewoon jezelf zijn.
Als je je voorbereidt, zorg dan dat je een aantal relevante vragen op zak hebt. Bestond de vacature al? Wie wordt mijn nieuwe baas? Hoe ziet het team eruit? Wat zijn mijn belangirjkste taken? Hoe wordt ik in uw bedrijf opgeleid?,... Zorg dat je geen vervelende of bedreigende vragen stelt. Dat kan de deur immers met een klap sluiten.
Tracht af te sluiten met een positieve noot. Ik ben nog meer gemotiveerd dan voordien. Ik zie deze uitdaging helemaal zitten. Dit was een zeer aangenaam en leerrijk gesprek. Sluit af met de vraag naar de volgende stap in het proces. Daarmee houdt u een stuk de controle over het afscheid en zal uw interviewer u feedback moeten geven. Sluit altijd af met een hartelijke bedanking.